Шестнайсет наши млади състезатели отпътуваха рано тази сутрин за 14-то издание на Европейския олимпийски зимен фестивал в Сараево и Източно Сараево. Форумът се открива утре, неделя, 10 февруари и ще продължи до петък, 15 февруари. България ще бъде представена в 5 вида спорт - биатлон, ски-алпийски дисциплини, ски-бягане, шорттрек и фигурно пързаляне.

От името на БОК олимпийците получиха националния трибагреник с пожеланието да имат поводи да го развяват, а по традиция на всички състезатели и треньори бяха връчени на изпроводяк плюшени лъвчета за 
късмет от спонсора на БОК Fibank. В официалната ни делегация като треньор е включена най-титулуваната ни състезателка в шорттрека Евгения Раданова и един от успешните ни алпийци Стефан Георгиев, като и двамата са участници в първия зимен ЕМОФ в Аоста през 1993.

Раданова бе най-търсена за снимки при изпращането на аерогарата, повечето млади български състезатели искаха да се докосната до легендата и да си направят селфита с нея за кадем. Водач на делегацията е Белчо Горанов, генерален секретар на БОК.

източник: bgolympic.org

Ето кои млади олимпийци ще представят България в Сараево:

Биатлон 4 момчета
Благой Тодев
Деян Разложки
Даниел Пешков
Васил Зашев

Ски- алпийски дисциплини 1 момиче 3 момчета
Ева Вукадинова
Калин Златков
Георги Ергин
Константин Стоилов

Ски бягане 2 момичета 3 момчета
Лидия Нанова
Калина Недялкова
Александър Огнянов
Тодор Малчов
Красимир Атанасов

Фигурно пързаляне 1 момиче
Ивелина Байчева

Шорттрек 2 момчета
Любомир Калчев
Петко Дапчев

източник: bgolympic.org

Официалното откриване на фестивала е утре от 20 ч. българско време, а състезанията започват в понеделник, когато още в 10 ч. сутринта първи от нашите на старт ще застанат петимата от ски-бягането за спринтовите дисциплини, двамата ни представители в шорттрека за гонката на 1500 м и Ева Вукадинова за първия манш на гигантския слалом.