15 февруари е сред най-мрачните дати в историята на американското фигурно пързаляне. На този ден през 1961 година загива целият национален отбор на САЩ, който е на път за Световното първенство в Прага, тогавашна Чехословакия. Самолетна катастрофа над Белгия отнема живота и мечтите на едни от най-големите таланти на страната...

Фаталният полет номер 548 извършен от Боинг 707 на Sabena Airlines тръгва от щатите на 14 февруари, а на борда му освен националния тим на САЩ по фигурно пързаляне (18 души), са и придружаващи делегацията лица плюс други цивилни пасажери. Общо 72 души, като няма оцелели.

Сред загиналите е една от обещаващите надежди в този спорт Лорънс Оуен. Крехката състезателка е едва на 16 години, като само месец преди трагедията печели националния шампионат при жените. Малко след това е корица на известно списание, което я нарича „най-интригуващата фигуристка“. Сестрата на Лорънс – Мерибел, както и нейният партньор на леда Дъдли Ридчардс също губят живота си. При инцидента загива и един от треньорите в екипа и майка на сестрите Оуен – 49-годишната деветкратна американска шампионка и бронзова медалистка във фигурното пързаляне от Олимпийските игри през 1932 година Мерибел Винсън-Оуен.

Самолетът се разбива на летището в Брюксел (Brussels National Airport) около 10 часа местно време. Историята разказва, че метеорологичните условия са били нормални.

Проведеното разследване не стига до точно заключение за причината за инцидента. Все пак остават съмнения за някаква техническа неизправност.

Общият брой на жертвите от инцидента е 73, тъй като един човек умира на земята. Земеделски работник, който се трудни в близост до мястото на катастрофата бива ударен от отхвърчал елемент от летателното средство.

Заради ужасяващата трагедия Световното първенство не се провежда.