Десет златни медалисти от последните две олимпиади ще водят сериозни битки за отличията на предстоящото световно първенство по шорттрек за мъже и жени в София. Надпреварата е от 8 до 10 март 2019 година в зала „Арена Армеец”.

Това ще е петият шампионат на планетата в този спорт, организиран от Българската федерация по кънки. Страната ни за пръв път бе домакин през 1999 г., когато пред родна публика Евгения Раданова спечели сребърния медал на 500 м, а щафетата при жените извоюва бронз. През 2003-а на страната ни отново бе гласувано доверие от Международния кънки съюз и прие световното отборно първенство за мъже и жени. Седем години по-късно - през 2010-а,  България организира индивидуалния  шампионат на планетата за мъже и жени, а през 2016 година - световното първенство за юноши и девойки.

Досега обаче всички големи състезания се провеждаха в Зимния дворец на спорта в София. Сега за първи път арена на битките ще е най-голямата спортна зала у нас  „Арена Армеец”. Там ще бъде инсталирана преносимата зимна пързалка, осигурена от Министерството на младежта и спорта и Национална спортна база ЕАД, и използвана миналата година за световното първенство по фигурно пързаляне за юноши и девойки.

„За пръв път България беше домакин на най-големия спортен форум в шорттрека за сезона точно преди 20 г. От тогава до сега вече за 5-и път от Международната федерация (ISU) ни гласуват доверие и ни поверяват такова сериозно първенство. Това показва, че те виждат един добър партньор в наше лице, един добър организатор. Вече преминахме успешно всички инспекции от световната централа и отговорниците одобриха предложените от нас неща – хотела, пързалката, дори и менюто за спортистите”, заяви председателят на организационния комитет на световното първенство Христо Турлаков, който благодари за подкрепата на Министерството на младежта и спорта.

Очаква се у нас да пристигнат над 150 от най-добрите шорттрекисти в света от повече от 35 държави. Голямата звезда при мъжете е многократният олимпийски и световен шампион от Канада Чарлз Хамлин, който ще има сериозна конкуренция в лицето на други няколко първенци на планетата в последните години като Даджинг Ву (Китай), Дае Хеон Хванг (Южна Корея) и голямата звезда на Унгария – Сандор Лиу Шаолин.

При жените надпреварата се очаква да е също толкова оспорвана. В София сили ще премерят 5 световни шампионки от водещите държави в този спорт – Южна Корея и Китай, а срещу тях ще се изправят звездата на Великобритания Елис Кристи и лидерката в световната ранглиста в момента и олимпийска шампионка от ПьонгЧанг 2018 - холандката Сузане Шултинг.

Шампионите от Сочи 2014 и ПьонгЧанг 2018, които се очакват в София, са 7 мъже и 3 жени. Състезателите със световни титли, които ще се борят за нови отличия, са 15.

„Очакваме солидно звездно присъствие на шампионата у нас. Много олимпийски и световни шампиони ще се срещнат на леда в София. Първите отбори пристигат още на 2 март, за да се аклиматизират и подготвят за състезанието. Според заявките първи ще пристигнат световните сили – Канада, Япония и САЩ. Официалните тренировки за отборите започват на 4 март, като ще бъдат отворени и ще могат да се наблюдават от всички желаещи”, разкри изпълнителният директор на турнира Биляна Пиронкова.

Крайният срок за предварителните заявки е 15 февруари. До момента такива са подали малко над половината отбори, като общият брой на заявените състезатели и членове на техните екипи е 189. Очаква се обаче броят да нарасне почти двойно.  

България ще бъде представена от пълен отбор жени в състав: Катрин Маноилова, Зорница Пенчева, Анна Якимова и Лилия Джустрова, както и от двама мъже – Димитър Георгиев и Калоян Ангелов. При дамите тимът ще е един от 8-те, които ще участват в надпреварата при щафетите.

„Нашите състезатели са млади и тепърва ще се развиват. Реалните цели пред момчетата и момичетата са влизане на ¼-финали, което ще ги нареди в топ 20. Надявам се повечето от тях да успеят да си реализират възможностите и да ги постигнат. С най-големи шансове е Катрин Маноилова, но пък тя имаше здравословни проблеми в началото на сезона, което наложи промени в подготовката. В последно време обаче Катрин набира скорост и смятам, че ще постигне целите си. При мъжете пък ще имаме дебютант – Калоян Ангелов, който е едва на 17 г., но вече има покрит норматив за световното и ще трупа опит при големите”, заяви трикратната олимпийска медалистка в шорттрека и координатор на шампионата Евгения Раданова.

В България ще бъдат раздадени 10 комплекта медали – по 5 при мъжете и жените. Дисциплините, на които участниците ще се борят за отличия, са 1500 м, 500 м, 1000 м, а голямата титла е за най-добрите в крайното класиране след тези дистанции. С медали от шампионата ще си тръгнат и призьорите в щафетите, където дистанциите са 3000 м при жените и 5000 м при мъжете.

Входът за всички дни на състезанието е свободен.

Единственият проблем пред организационния комитет в момента е освобождаването на медалите за шампионата от митницата, разкри Христо Турлаков. Отличията се осигуряват от Международната федерация по кънки и се изпращат от Швейцария. Те вече са у нас, но за сега от българската централа не са успели да ги освободят. За сега обаче притеснения няма, тъй като до началото на състезанието има достатъчно време, за да се стигне до благоприятна развръзка.

 

Програма на световното първенство в София (7-10 март):

Четвъртък, 7 март 2019 г.:

8:00 ч. – 19:00 ч – Официални тренировки

Петък, 8 март 2019 г.:

10 ч. – Квалификации 1500 м, 500 м, 1000 м (мъже и жени)

Събота, 9 март 2019 г.:

10:00 ч. – Серии за разпределения на местата след 20-ото на 1500 м и 500 м

13:45 ч. – Откриване

14:00 ч. – Полуфинали и финали 1500 м (мъже и жени), четвъртфинали, полуфинали и финали 500 м (мъже и жени), полуфинали щафети – 3000 м жени и 5000 м мъже

Неделя, 10 март 2019 г.:

10:00 ч. – Серии за разпределения на местата след 20-ото на 1000 м, В-финали на щафетите – 3000 м жени и 5000 м мъже

14:00 ч. – Четвъртфинали, полуфинали и финали на 1000 м (мъже и жени), Суперфинали на 3000 м (мъже и жени), финали на щафетите - 3000 м жени и 5000 м мъже