Художествената гимнастика е спорт, в който суетата (в добрия смисъл на думата) има свое място. Всяка състезателка иска да впечатли и да се открои със своето трико. Момичетата, като всички млади дами, обичат да изглеждат добре и да бъдат харесвани. Но дори и при спортните екипи има мода. Онова, което е било интересно и желано в миналото, днес вече е отживелица.

Поредното доказателство идва от Световната купа по художествена гимнастика в София. Гимнастичките показват най-новите тенденции при триката, съобразяват ги с музиката и образите, в които влизат.

Ансамбъл на България по художествена гимнастика

източник: LAP.bg

Но как е започнало всичко?

Първоначално, гимнастички не са били в спортни екипи. До началото на 20 век момичетата, следвайки строгите морални канони на времето, са изпълнявали своите програми по рокли. Но с развитието на този спорт, който започва да става динамичен и сложен, дългите поли са се оказали проблем. На помощ идват памучните трика, с много проста кройка, предимно едноцветни, а малко след това и двуцветни. Тогава спортният екип не е напълно прилепнал по тялото и много бързо избледнява при изпиране. В тогавашните правила не се позволява нищо ярко. За разлика от днес.

През 70-те години на миналия век започват да навлизат еластичните материали. В модата започва да се налага ликрата, с което се подчертава фигурата на гимнастичките.

През следващото десетилетие навлизат ярките цветове, а моделите невинаги следват строгата геометрична форма.

Художествена гимнастика

източник: Gulliver/Getty Images

През 90-те години цветът и разнообразието на платовете стават много по-големи, а в употребата влиза и майото – трико с плътен клин по краката. Именно в края на 90-те години на миналия век по триката започват да се появяват пайети и камъни, благодарение на които един спортен екип може да натежи до 2 килограма.

Художествена гимнастика

източник: Gulliver/Getty Images

Едно от атрактивните нововъведения влиза през 2001 година, когато правилникът позволява към триката да бъдат пришивани много къси полички. И момичетата масово започват да спазват този тренд. В допълнение екипите стават все по-цветни и все по-искрящи, благодарение на камъните. Полетът на фантазията на всеки дизайнер на трика за художествена гимнастика вече е почти неограничен.

Днес т.нар. полички са асиметрични.

С времето Международната федерация по гимнастика прие, че разнообразието в избора на костюми ще привлече зрители. Само много откровени и изрязани трика не се допускат. За прозрачните материи също има изисквания, за наличието на подплата.

Екатерина Селезньова

източник: LAP.bg

Декоративните апликации са разрешени, но задължителното условие, което трябва да бъде спазено, е да не застрашават безопасността на гимнастичката. И днес гимнастичка с трико без камъни е като футболист без топка.

Преди 3-4 години отново започна да се налага модата на трика без полички. Често дори могат да се видят и такива без ръкави. Позволени са чорапогащниците.

Катрин Тасева

източник: LAP.bg

Неписано правило в художествената гимнастика е за всяко съчетание гимнастичката да излиза с различно трико. Плюс уреда, с който ще играе, да бъде в съответния цвят и дори нюанс на спортния екип. Например, най-обикновената топка на водещ японски производител е около 130 лева. Цената й обаче може да стане двойна и дори тройна, ако се добавят различни екстри.

Запазената марка за ансамбъла на Русия в последните сезони са допълнителните елементи и камъни по долната част на крака, под коляното до глезена. За сметка на това момичетата от Украйна все още могат да бъдат видени с майо.

Ансамбъл на Русия

източник: Gulliver/Getty Images

Изработването на индивидуални трика за грациите е изключително отговорна работа, процес, който може да трае дълго време. Веднага след определянето на музиката и поставянето на новите съчетания за сезона започва и подготовката за екипировката. Изработването им изисква сериозна комуникация между треньорите, хореографите и моделиерите.

Ансамбъл на Украйна

източник: Gulliver/Getty Images

За пример, едно трико на гимнастичките от националния тим на Русия, в случая Дина и Арина Аверини, или Александра Солдатова, струва средно между 2200 – 2800 лева. Най-скъпите трика обаче могат да достигнат стойност 4200 лева.

Дина Аверина

източник: LAP.bg

Оскъпяването днес идва от наличието на камъни и кристали по спортните костюми. Останалото е работата на специалиста, който го изработва. Ушиването на трико за топ гимнастичките в света отнема поне месец.

Най-тежките костюми са около 2,5 килограма, но триката средно тежат около 1,5 килограма. Разбира се, тук отново всичко зависи от камъните.

Невяна Владинова

източник: LAP.bg

В художествената гимнастика теренът и задният фон могат да бъдат в различни цветове. Затова някои треньори изискват преди всяко голямо състезание да прегледат триката в реална обстановка, заради оформлението на всяка зала.