Ансамбълът на България за девойки поведе в многобоя на Световното първенство по художествена гимнастика в Клуж-Напока (Румъния).

Възпитаничките на Кристина Илиева и Жанина Иванова Андреа Иванова, Ева Емилова, Цветейоана Пейчева, Красимира Иванова, Габриела Пеева и Ванеса Емилова изиграха отлично композицията си с пет въжета и получиха оценка от 30.300 точки (15.200 за трудност, 7.600 за артистичност и 7.500 за изпълнение), с което оглавиха подреждането за многобоя. Българският щаб подаде контестация за трудност с уред, която беше отхвърлена. Момичета влизат във финала с първа по сила оценка.

Втори за момента е отборът на Израел с 29.900 точки, които също играха композиция с пет въжета. Трети е Азербайджан с 29.800, които представиха съчетанието си с пет топки.

Утре предстоят вторите съчетания за 37-е ансамбъла, след което ще станат ясни призьорките в многобоя, световният шампион отборно и финалистките на отделните уреди.

България е лидер и в отборната надпревара с общ актив след края на първия състезателен ден от 93.250 точки. Втори е отборът на домакините от Румъния с 90.700, а на трета позиция е Израел с 90.450 точки.

По-рано днес Елвира Краснобаева се класира за финалите на обръч и на топка.

Съдия за България в ансамбловата надпревара е Християна Тодорова, която днес беше в панела за артистичност за пет въжета.

Водач на делегацията  е вицепрезидентът на БФХГ Невяна Владинова. / БТА