Спортен клуб по фехтовка „Младост“ и Българската федерация по фехтовка организират пролетен турнир „Купа Младост“ на 9 и 10 май 2015 година, кръг от „Купа България“. Събитието ще се започне в 11.00 ч. тази събота и ще се проведе в зала „Васил Симов”, Спортен комплекс „Червено знаме”, град София.

Спортът на мускетарите ще събере повече от 300 млади фехтoвачи, разпределени в четири възрастови категории – деца до 11 години, до 13 години, до 15 години и кадети до 17 години. Момичета и момчета ще премерят силите си с оръжията сабя и шпага в едно изключително оспорвано състезание, със силна конкуренция, а победителите ще получат купи, специални грамоти и медали.

Специален гост на турнира „Купа Младост“ ще бъде ексминистърът на спорта Свилен Нейков. Освен активен поддръжник на физическата култура сред децата и младежите, Нейков споделя и лични симпатии, тъй като синът му тренира фехтовка във ФК „Младост”. Победителите на „Купа Младост” ще бъдат наградени лично от Величка Христева, председател на Българската федерация по фехтовка, президент на Източно европейската федерация по фехтовка и член на изпълнителното бюро на Международната федерация по фехтовка.

Фехтовка

източник: Силвия Александрова

Спортът на мускетарите е един от най-аристократичните и с динамично развитие у нас. Той съчетава в едно бързина, ловкост, координация, толерантност и екипност. Все повече са активно занимаващите се с фехтовка състезатели, като възрастта им е от 7 до 55 години. За сравнение само през последните години броят на децата и младежите, които тренират, се е увеличил с 30 %. Поради нарасналия интерес към фехтовката, в пъти са се увеличили и местата за тренировки. Сред тях са както специално оборудваните зали по фехтовка, така и множество училища и спортни комплекси в цялата страна.

Спортен клуб по фехтовка „Младост“ е създаден през 2012 г. и оттогава се занимава с популяризирането на този забележителен спорт. Днес клубът може да се похвали с голям екип от професионалисти, които работят в шест бази в районите Младост, Дружба, Бъкстон, Люлин и Панчарево. Поредното издание на „Купа Младост“ и тази година ще събере най-талантливите български деца от всички клубове в страната, развиващи сабя и шпага. Международното присъствие обещава да направи състезанието още по-напрегнато и вълнуващо.