Звездите на международния шахматен супертурнир М-Тел Мастърс, който започва на 7 май в София, ще седят по време на партиите си на старинни столове от XVI век. Френските уникати са предоставени от Къща за антикварни мебели „Канапе” в квартал Симеоново. Произведенията на изкуството ще бъдат поставени в стъклената клетка тип аквариум във Военния клуб.

Столовете са известни със своята пищност. В първите дни на април 19-ият световен шампион Веселин Топалов опита удобствата и комфорта на такова кресло, но от ХVІІ век при самото откриване на къщата за стилни оригинали и копия на френски старинни мебели.

Креслото, на което ще седи Веселин Топалов, пък ще бъде разиграно на търг. Ценителите ще могат да наддават за стола на 12 май по време на „Черно-бялото” парти в градината на „Гранд хотел София”. Началната цена за антикварния стол ще е 1500 лева.

Събраните средства ще бъдат предоставени за наградния фонд на стартиращата тази година детска верига от шахматни турнири М-Тел Мастърс Джуниър. Четири български града ще бъдат домакини на надпреварите, а победителите в тях ще излъчат най-добрите деца до 14 години във финално състезание в София.

Още една изненада очаква гостите на партито. Един от тях ще спечели специална награда – 4-дневна екскурзия до испанския град Билбао, където в края на годината ще се играе финалния турнир от шахматнта верига „Голям шлем”, в която влизат състезанията в София, Линарес, Вайк ан Зее и Мексико Сити. Късметлията ще бъде определен с томбола.

Всички гросмайстори, които ще местят на четвъртия супертурнир в София ще получат застрахователните си полици от ЗД „Булстрад Живот” утре.


Петима съперници на Веско Топалов пристигат днес и утре в столицата - Левон Аронян каца в 18.30 часа с полет от Берлин, Теймур Раджабов се очаква утре в 9.50 часа с полет от Виена, Иван Чепаринов се прибира в 9.45 часа с полет от Истанбул, Василий Иванчук каца на 6 май в 13.55 часа с полет от Варшава, а колоритният Бу Сянджи пристига в София също на Гергьовден в 22.15 часа с полет от Мюнхен.

Дарик радио за четвърта поредна година е медиен партньор на супершахматния турнир МТел Мастърс.