Бургас е домакин на 24-то Световно първенство по шотокан карате-до в зала "Младост" от 7 до 9 октомври. Там ще премерят сили едни от най-популярните състезатели в този спорт, очаква се да пристигнат над 1000 каратеки от 4 континента. Входът е безплатен за всички. 

"Очакваме над 45 държави, изцяло сме готови за първенството, готвим се от февруари. До последния момент можем да очакваме изненади, но това, което зависеше от нас, е направено", сподели председателят на федерацията Александър Славков пред "Дарик. 

"Всички са добре дошли, които искат да ни подкрепят. Направихме доста компромиси около залата, защото трябват 8 татамита, а състезанията са от деца до възрастни. За съжаление, зала "Арена" в Бургас не е готова, а искахме там да проведем първенството. Общината се постара, там сега се провежда първенство по ушу. Всичко е готово", добави той. 

В последните години България печели редовно отличия от турнири в този спорт, а какво да очакваме от турнира в Бургас, разкри националният треньор Димитър Тодоранов пред "Дарик". 

"Играем във всички категории. Една от причините да сме успешни през последните години е, че участваме с едно ядро от състезатели, а сега нямаме контузени. Всички шампиони от последните пет години ще участват."

"Хубавото е, че около това ядро изградихме и много млади състезатели, които сега ще участват. Акцентът е върху отборните първенства и там ни е голямото желание да вземем световни титли. Очаквам много и на индивидуалните състезания. Нека изчакаме и да видим какво ще се случи", сподели Тодоранов.