Робер Антонен е новият съветник на националните отбори на България по ръгби. Опитният френски специалист ще бъде пътеводна звезда на мъжете, юношите и жените, както и на състезателите ни в олимпийската дисциплина Ръгби 7.

Антонен (вляво на снимката) и президентът на БФР Росен Чолов си стиснаха ръцете при посещението на французина в София миналата седмица. Те се договориха през следващите 4 години Антонен да бъде отдаден основно на развитието на ръгби спорта в България и издигането му на качествено ново равнище. Консултантът ще е в пряка помощ на треньорите на националните отбори, но ще бъде ангажиран и в програмите за разпространението и развитието на ръгби при децата, юношите и младежите.

Робер Антонен, който е ярък представител на френската ръгби школа, беше важна част от техническия щаб на националния отбор на своята страна по време на три Световни първенства (1987, 1991 и 1995). В различни периоди, от неговия опит са черпили националите на Испания, Германия, Тунис и др. През последните 8 години той беше сред основните фигури в ръководството на националния отбор на Румъния. Специалистът е с огромен принос за участието на северните ни съседи във финалите на световните първенства във Франция (2007) и Нова Зеландия (2011), забележителни резултати даде и неговата програма за работа с децата и юношите.

Миналата седмица станаха известни и новите треньори на представителните отбори на България. Начело на мъжете застана Трифон Костадинов. Предстои той да обяви имената на своите помощници, както и разширения състав на националите за предстоящите 2 мача – срещу Кипър (28 април) и срещу Финландия (26 май).

Треньор на юношите старша възраст ще продължи да бъде Иван Стоянов - Бари, а олимпийската дисциплина Ръгби 7 мина под цялостното ръководство на Павел Велков. Досегашният треньор на жените пое и мъжете, и юношите. Негов помощник е Петър Алексов.