В уникално зрелище се е превърнало откриването на Европейското първенство по художествена гимнастика в Баку. Домакините са се опитали да впечатлят всички зрители с респектираща организация и ред на шампионата в богатия и проспериращ Азербайджан. Главният треньор на националния ни отбор Илиана Раева обаче пропусна откриването.

От щаба на българките разкриха, че са били изненадани с позабравени от нас неща, сърдечно и любезно поведение и гостоприемство, правила, строга организация, ред навсякъде и всичко това съчетано с бурно строителство, реновиране на сгради, улици, архитектурни паметници, музеи, създаване на паркове и градини.

“Градът с двете лица – голямото богатство и мизерия, все повече и усилено върви към модерен и бляскав град, потънал в свежа зеленина и изграден на ново с много вкус и стил. Всичко е в мрамор, гранит и бронз. Събарят се стари сгради и се стоят съвременни, всеки в този града дава всичко от себе си за процъфтяването му. Невероятно красиво оформени паркове и градинки с фонтани и шадравани, пейки, алеи и една безкрайна чистота. Тук нищо не се пести. Нощно време целият град е облян в светлини, сгради са осветени, а пред някои забележителности има светлинно шоу със сменящи се цветове. Полицията е на всякъде. Ползва се с голям авторитет, престъпността е почти нулева. Ред и спокойствие цари в този близо 3-милионен град. И още по смайващо е, че накъдето и да се обърне човек има снимки с лика на президента на страната Илхам Алиев, както и на неговия баща”, разказа Кремена Георгиева, която е част от щаба на българската делегация в Баку.

“Всеки, с който разговаряш искрено изказва благодарността си към тях за всичко, което са направили и правят за страната и народа си. Журналискта от местно списание, гордо ми обясни, че съпругата на техния президент, Мехрибан Алиева, е най-красивата и интелигентна първа лейди в света, след Жаклин Кенеди”, добави PR-ът на националния ни тим.

“Всичко това бе вплетено в грандиозно шоу по откриването на Европейското първенство, превърнало се в спектакъл със светлини, съчетан с местен фолклор и народна легенда, огньове и фойерверки. А публиката просто полудяваше при всеки момент, свързан по някакъв начин с националната им идентичност”, добави Кремена Георгиева, която разкри още, че единствената, която е пропусна това зрелище, бе главният треньор на българския отбор Илиана Раева.