Небрежен стил, но изискан. Почти спортен и не толкова лъскав, но все пак очарователен. Така изглежда едно от „златните момичета” на България – Адриана Дунавска. Днес тя работи с френския национален отбор по художествена гимнастика и по всичко личи, че е отдадена повече от всичко на професията си. Подхожда със същия ентусиазъм към ансамбъла на Франция, с който работеше и с момичетата, които представяха страната ни в Пекин.

Адриана Дунавска не усеща носталгия, а и е съвсем разбираемо, тъй като от близо седмица е у дома - но не сама. Националният ансамбъл на Франция също е тук – на двуседмичен лагер. И ако някой дори си е помислил, че може би Адриана Дунавска си почива докато си е в България - греши.

На централния килим в зала „Раковски” кипи усилена подготовка, на съседният обаче също има няколко познати момичета. Българският ансамбъл също се подготвя, там дори обстановката е много по-емоционална и напрегната - наставленията на треньорките огласяват цялата зала. Може би и затова нашите грации са по-добри. Но това е друга тема, да се върнем на Адриана Дунавска.

Всъщност тя си е същата, не се е променила за последните четири месеца, когато пое националния на Франция.

„У дома, винаги се у дома. Истината е, че не се чувствам нито обидена, нито изолираната, нито прокудена, нито нещастна, затова винаги, когато съм със семейството си съм наистина щастлива. Постоянно съм в контакт с моите близки”, сподели Адриана, която вече живее във Франция заедно със своите деца. Съпругът й остава в България, бизнесът изисква своите жертви. Полетите обаче не са толкова изморителни, а и вече бюрокрацията за мобилните хора не е толкова сложна.

Едно от момичетата падна на килима и се хвана за лицето. Първата, която изтича за помощ бе Адриана Дунавска. След няколко обменени реплики на английски, двете се разбраха. Момичето стана и продължи тренировката. Очевидно между тях вече има връзка, защото след това се разбраха само с поглед. И съчетанието започна отначало.

Адриана е с целия си щаб в България. Дори техническият директор на френската федерация е у нас. Само след няколко минути наблюдение, става ясно, че компетентният персонал следи всяка стъпка на Дунавска, а треньорският екип не си пречи, а се допълва.

Треньорката, която вече направи име в България, сега ще гради имидж и в смятаната за по-напреднала от нашата страна. Условията обаче там далеч не са чак толкова по-добри, а и проблемите за амбициозен човек като Дунавска не са малко: „Залата ни е много по ниска, изключително студена и неорганизирана. Мога да кажа, че тук българският национален отбор има отлични условия. Изключително много закони и правила трябва да се спазват. Без позволение и разрешителни не може да се тренира в събота и неделя, или пък цял ден, въпреки че става въпрос за национален отбор. Там за нещо малко трябва да се чака. Има неща, които тук децата с готовност ги правят, докато там не е така.”

Целта на националния селекционер е да класира ансамбъла на Франция за Олимпиадата в Лондон. Приоритет за тази година е Световното първенство в Япония през септември: „Малко закъсняхме с подготовката. Можехме да тръгнем да правим тези неща много по-рано, но все пак аз трябваше да приключа с Олимпиадата.”

Договорът на Адриана Дунавска с френската федерация е безсрочен. Тамошните специалисти са й се доверили изцяло, а професионализмът й я задължава да направи голям отбор: „Засега живот и здраве… не знам, аз много сериозно съм се заела с работата си, приела съм я присърце. Притеснявах се единствено за децата си – как ще се адаптират те, ако всичко с тях е наред, може би ще остана за по-дълго”.

Българският ансамбъл също тренира усилено за Световната купа в Будапеща, снимки: Gong.bg