„Златното момче” на бокса Оскар Де Ла Оя, носител на световни титли в шест различни категории, обяви днес, че се оттегля от спорта. 36-годишният Де Ла Оя, едно от най-големите имена в съвременния бокс, приключи бляскавия си път четири месеца след последния си бой. Той се отказва с повече от впечатляващо досие – 39 победи и шест загуби, като има 30 нокаута.

„Боксът е моята страст, аз бях роден, за да се боксирам,” емоционално сподели Де Ла Оя на пресконференция в Лос Анжелис. „Не е честно да продължавам, когато не мога повече, не мога да съм на най-високо ниво. Не е честно спрямо мен и спрямо феновете. Стигнах до извода, че всичко вече е приключило, вътре в мен на ринга всичко е приключило.”

Де Ла Оя, който загуби четири от последните си седем мача, не сдържа сълзите си, докато благодареше на съпругата си Мили и баща си Джоел, също бивш боксьор.

„Обещавам на себе си, на семейството си, и на всички, че това е краят,” добави той. „Това е краят на моя път на ринга.”

Оскар Де Ла Оя ще остане свързан с бокса като промоутър с компанията си Golden Boy Promotions, като ще продължи и да набира средства за многобройни благотворителни инициативи по света.