Георги Шиков спечели титлата в категория до 85 килограма на турнира по вдигане на тежести от младежките олимпийски игри в Сингапур.

17-годишният българин заслужи златото с двубой от 335 кг, като и шестте му опита бяха успешни. Шиков бе втори след първото движение изхвърляне със 152 кг, като изоставаше с 2 кг зад лидера Алексей Косов от Русия. В изтласкването българинът вдигна 183 кг срещу 180 кг на Косов и така изпревари руснака с 1 кг в двубоя.

„Много е вълнуващо усещането да чуеш българския химн. Затова и не можах да сдържа сълзите си на почетната стълбичка. Много съм щастлив. Сънувах тази нощ един сън, че ставам шампион и ето че стана. Целта беше да бия руснака, дори само с един килограм. Малко се затрудних, но стана. Следващата ми цел е Лондон 2012, живот и здраве. Искам да благодаря специално на баща ми и на личния ми треньор Борислав Налбантов”, заяви шампионът.

Президентът на БФВдигане на тежести Антон Коджабашев коментира, че е бил уверен, Шиков ще спечели титлата.

„Бяхме много сигурни в успеха. Нека сега всички да видят, че в България още има щанги. За съжаление на следващата Олимпиада няма да гучастваме, защото след месец Световното първенство е олимпийска квалификация, а ние нямаме пари да отидем”, заяви Коджабашев.

„От министерството ни спряха финансирането. Затова искам да попитам министъра кой получава пари за спорт в България. Тези деца са се подготвили и постигнаха успеха си без нито една стотинка", допълни той. Шиков спечели втора олимпийска титла за България в Сингапур след триумфа на Боянка Костова в категория до 53 кг преди два дни.

„Не искам да коментирам слуховете, че те ще напускат България. Всеки може да си говори каквото си иска. Ако продължаваме без нито лев, те какво да правят, наистина ще вземат да напуснат. Вече два дни в България говорят „чакайте да им видим пробите”. Вижте ги. Казвам ви, че са чисти. На Боянка даже май излезе пробата”, каза още Коджабашев.