Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова награди със златни и сребърни значки, грамоти и предметни награди осем младежи от училищата по изкуства. Те са отличените от конкурса на МОК на тема „Олимпийски спорт и изкуство” за скулптура и графика. Такива значки на БОК се дават само за изключителни заслуги към олимпизма и спорта.

Над 40 произведения участваха в надпреварата, като отличените ще бъдат изпратени в централата на МОК.

Председател на журито бе Мария Ландова – директор на Националното училище за изящни изкуства.

Иван-Александър Тодоров взе специалната награда за цялостно представяне и в двата раздела – скулптурата си „Два борещи се торса” и плаката „Пет коне”.

В категория Скулптура бяха присъдени две първи награди на Ангел Петков за бронзовата си творба „Концентрация” и на Георги Тодоров за „Овчарски скок” от метал. Втора награда е за Симон Тодоров за изработената от смола скулптура „Олимпизъм”.

Първа и трета награда, без втора за Графика отидоха съответно при Николай Петрусенко с „Победа” и Рая Ботева за „Финал”. В същия раздел има и две поощрителни награди за литографията „Портрет на Кубертен” от Стилян Йотов и „Цветът на огъня” на Борислав Божилов.

„Винаги съм имал специално отношение към олимпизма. Винаги съм се вълнувал със започването, провеждането и завършването на всяка Олимпиада. Самото движение и изворът Гърция са ме впечатлявали”, сподели пред Гонг носителят на специалната награда Иван-Александър Тодоров. Той е в ІХ клас на Националната художествена гимназия.

Младият талант допълни: ”Един от основните спортове в олимпизма е борбата, затова реших да изработя два борещи се торса. В гръцкото изкуство, в базовата живопис и други произведения на изкуството има борба. Участвах и с плакат изобразяващ пет конски глави, които символизират петте континента, борбата между тях и спортистите. Занимавах се с произведенията ми и успоредно с това ходех на училище. Дори възникнаха спорове от страна на учителите за това дали е трябвало да отсъствам или не. Успях да се справя с общи усилия. Не моите, а три други, по-достойни творби ще бъдат изпратени в МОК. Аз се занимавам с конен спорт, имам страст към конете. Обичам и конските скулптури, те също са обект на изкуството, защото тези животни са толкова красиви, пластични и великолепни.”