Станка Златева ще се бори за шампионската титла в категория до 72 килограма на Световното първенство по борба за жени в Токио.

Възпитаничката на Симеон Щерев постигна три чудесни победи в сутрешния сеанс от последния ден на шампионата на планетата и си осигури най-малко сребърен медал. По този начин Златева стана единственият български спортист през 2008-а година с медали от Олимпийски игри, Световно и Европейско първенство, информира БТА.

В спор за златото Станка Златева ще се изправи срещу китайската дебютантка Ян Хун, която изненадващо се наложи над петкратната световна шампионка Киоко Хамагучи /Япония/ с 2:0 части /4:1, 1:1/ във втората полуфинална среща.

Двукратната световна и трикратна европейска шампионка стартира с победа с туш в 1:01 минута на втората част над Диана Мудраг /Румъния/. Златева взе първата част с 4:2 точки, поведе с 5:0 точки във втората част преди да тушира своята съперничка.

Трябва обаче да се отбележи, че при 4:0 точки в първата част нашето момиче се отпусна за миг и премина през критичен момент, но бързо излезе от опасната ситуация, като даде само две точки на румънката. След това всичко беше наред.

На четвъртфиналите Златева надделя над силната канадка Оньова Акуфо с 2:0 части /1:0, 1:0/, а на полуфиналите се справи и с рускинята Альона Стародубцева също с 2:0 части /1:0, 2:0/.

Срещу тъмнокожата и много силна физически канадка възпитаничката на Симеон Щерев подходи тактически много правилно. Златева предприемаше успешни атаки във втората минута на всяка от двете части и си осигуряваше необходимата и достатъчна точка.

В полуфиналния двубой рускинята затвори борбата и се наложи Златева да спечели първата част със захват на крака след изтичане на редовното време от две минути. Във втората част златното българско момиче не остави на мира своята съперничка, докато не вземе своето - две успешни атаки за по една точка й осигуриха крайния успех.

Така Станка Златева достигна до финала в категория до 72 килограма, като в следобедния сеанс ще атакува трета поредна световна титла срещу китайската дебютантка Ян Хун.

Както е известно олимпийската шампионка Цзяо Ван не участва в Токио. На нейно място се състезава Ян Хун, която не е по-малко класна състезателка, въпреки че е дебютантка.

По пътя към финала Хун надви с туш в първата част Марина Гастел /Австрия/, Очирбат Бурма /Монголия/ с 2:1 части /6:0, 0:1, 1:0/ и петкратната световна шампионка Киоко Хамагучи /Япония/ с 2:0 части /4:1, 1:1/.

Тази китайка е напълно неизвестна, като досега не е участвала на нито едно международно състезание. В регистрите на Международната федерация по борба /ФИЛА/ дори няма и рождената й дата.

На финала в другата категория от последния ден на първенството - до 55 кг, ще се срещнат двукратната олимпийска и петкратна световна шампионка Саори Йошида /Япония/ и Татяна Лазарева /Украйна/. Йошида постави своеобразен рекорд, като надви всичките си съпернички с туш и то още в първата част.