Дечко Овчаров стана отново световен шампион в хвърлянето на копие група F42. Той триумфира с титлата на Световното първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания в Нова Зеландия. Стела Енева пък спечели сребърен медал в дисциплината тласкане на гюле.

30-годишният Овчаров, който бе номер едно и на шампионата в Индия през 2009, постигна резултат от 44,44 метра във втория си опит. Втори се нареди Рунар Стейнстад от Норвегия с 5 сантиметра. Трети е Каспър Шут от ЮАР с 39,56 м.

35-годишната Енева постигна 10,54 метра, което е и нов национален рекорд. В същата дисциплина Иванка Колева се класира на пето място с 8,65 метра. Титлата спечели Анхелес Ортис Ернандес от Куба с нов световен рекорд от 11,21 метра.

В спринта на 100 метра българите Радослав Златанов и Иван Стоев се класираха за финала на 24 януари. Златанов преодоля полуфиналните серии с пето време от 11,41 секунди, а Иван Стоев е седми с 11,78 секунди.

Шампионата в новозеландския град Крайстчърч от 22 до 31 януари са и първа квалификация за Параолимпийските игри в Лондон през следващата година.

България е представена от седем състезатели - Дечко Овчаров (диск и копие), Иван Стоев и Радослав Златанов (100 метра), Мустафа Юсеинов (диск), Стела Енева (гюле и диск) Иванка Колева (гюле, диск и копие) и Даниела Тодорова (копие).