Пореден голям успех за българската лека атлетика. Живко Петков спечели сребърен медал в тройния скок на Европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки в Каунас.

В най-добрия си опит (шестия) младият и талантлив български лекоатлет постигна 16,81 метра, което му донесе европейската вицешампионска титла.

Европейски първенец стана Даниеле Греко (Италия) със 17,20 метра, а бронзов медалист е Александър Лябедка (Беларус) с 16,80 метра. Вторият български представител Златозар Иванов е осми с 16,32 метра.

Състезанието бе много интересно и оспорвано. Живко Петков направи шест чудесни опита - 16,27, 16,67, 16,67, 16,55, 16,68, 16,81. Петков можеше да е и шампион, ако Греко не бе постигнал 17,20 метра също в последния си шести опит. Среброто обаче също е много голям успех за сливналията.

Живко Петков е възпитаник на треньора Атанас Иванов. Той има медали от всички възрастови групи - два от Световни първенства за юноши младша възраст (Маракеш през 2005-а година) и старша възраст (също в Каунас през 2005-а година) и сега от Европейско първенство за младежи (Каунас 2009-а година).

Виктор Нинов зае 13-о място във финала на скок на височина с 210 см. Ако бе повторил личния си резултат от квалификацията - 217 см, то щеше да влезе в десетката.

Шампион тук е Силвестър Беднарек (Полша) с 228 см, а негови подгласници са украинците Олександър Нартов с 226 см и Андрий Проценко с 224 см.

Така българският отбор се завръща от Каунас с един медал (сребърен) и общо шест финала от девет участвали състезатели, което е пореден голям и безспорен успех за леката ни атлетика.

"Много съм доволен от цялостното представяне на отбора, заяви за БТА президентът на БФЛА Добромир Карамаринов. Шест финала и един медал е супер успех. Поздрав за треньора Атанас Иванов, който е много голям специалист. Взаимно си честитихме с Йордан Лечков, тъй като Живко Петков е състезател на Сливен, добави Карамаринов.

Живко Петков е доказателство, че когато разполагаме с модерна база, каквато има на стадионите в Сливен, резултатите са налице", каза още президентът на БФЛА.