Отлична възможност да спечели златните медали от 8-а женска Олимпиада по кореспондентен шах се открива пред националния ни отбор още при дебютното му участие в най-престижния международен форум.

Нашият тим с капитан Симеон Винчев и в състав Сабина Карапчанска, Кремена Маринова, Светла Йорданова и Стефка Димитрова заемат 3-о място във временното класиране, но с оглед резултатите и развоя на мачовете имат всички шансове да завърши първи.

В момента лидери са германките с 22.5 точки, втори са състезателките на Словакия с 21.5, а нашите момичета са трети със същи брой, но малко по-лош допълнителен показател. Двубоят ни с временните водачи вече завърши наравно 2:2. Срещу Словакия резултатът е 1.5.1.5, но се очертава да спечелим оставащата една партия, а с това и мача. С Полша, които в момента са четвърти, губим 1:2, но предстои да изравним. Със сигурност побеждаваме в мачовете с Англия, САЩ, Португалия и Испания.

Шахматистките ни се справят отлично до момента и за сега са загубили една единствена партия на 4-а дъска.

На първа маса Сабина Карапчанска има 4 победи и 3 равни срещи, като доиграва още 3 партии, но се очертава да събере най-много точки в крайното класиране.

На втора Кремена Маринова също впечатлява с индивидуалния си резултат – 2 победи и 6 ремита. Тя играе още 2 партии.

На трета дъска Светла Йорданова (майстор на спорта, много силен състезател и по практически шах) завърши всичките си игри без поражение – 3 победи и 7 равни.

На четвърта мача Стефка Димитрова за сега има 3 победи, 3 ремита и 1 загуба.

Крайното класиране се извършва на базата на спечелените от отборите точки. В оставащите 9 партии, които все още доиграваме, имаме възможността да съберем необходимия брой победи, които да ни осигурят историческата титла.