Досегашният изпълнителен директор на Българска федерация Сумо Лиляна Кънева се оттегли от поста си след 18 години на тази длъжност. Причините за това нейно решение са лични.

”Жената сумо” е една от основните причини за възхода на сумото в България, налагането и популяризирането на този спорт на тези географски ширини, откриването на таланти като Калоян Махлянов – Котоошу. Българската федерация по сумо е основана през 1995 година с председател доц. Николай Димитров и изпълнителен директор - Лиляна Кънева.

Кънева е лауреат на престижния японски „Орден на Изгряващото слънце”, удостоена е с почетния знак на Министерството на младежта и спорта за заслугите й по учредяването на федерацията, първата жена, която влиза в борда на директорите на Международната федерация и представител на България в ръководните органи на Европейския Сумо Съюз, автор на: множество материали, текста към химна на Международната федерация по сумо „ Големите”, на книгите „Феноменът на българското сумо във факти и цифри” (първа награда за публицистика 2003г.); първи том на енциклопедичната книга „Пътят на големите или спортът сумо в българската журналистика”, филми, видеоклипове, десетки телевизионни и радио материали, и други.

Управителният съвет на БФСумо ще се събере спешно утре, за да избере нов човек на овакантения пост.