В Япония има вековна традиция жените да не пристъпват до дохиотото. В продължение на 1400 години тази традиция бе спазвана – до днес.

Японка се хвърлила на ринга, докато на него се състезавали професионални сумисти от турнира за Купата на Императора в Токио.

Жената, на средна възраст със сини джинси и тениска, бързо се качила върху пръстта около дохиотото по време на паузата на една от срещите от надпреварата. На крачка от „свещениябоен кръг, объркан от случващото се сумист, с помощта на други хора около мястото, я издърпали.

Технически, пръстта която обкръжава ринга, се счита за част от него. Сумо-властите обаче, отричат вековната традиция да е била нарушена от жената, чийто мотиви за опита за „кощунство” не са изяснени.

„Тя стъпи на пръстта и това не може да бъде описано като инцидент. За щастие не стигна до самия ринг”, отдъхва си говорител на Федерацията по сумо.

Федерацията мина през много перипетии, за да опази дохиото от женско присъствие, като включително отказа на влиятелни фигури от женски пол да дават награди на състезателите.