Президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох е убеден, че допинг тестовете работят. Това белгиецът обяви по време на речта си пред

делегатите на конференцията на Световната антидопингова агенция в Мадрид.

"Не мисля, че сега има повече допинг в спорта в сравнение с преди. Затегнахме допингконтрола и броят на положителните случаи се увеличи. Това е доказателство, че работим по-добре и вече сме по-силни в борбата срещу допинга", заяви президентът на МОК.

Броят на положителните допингпроби зависи от броя на проверките. В Сидни'2000 имаше 12 положителни допингпроби, а в Атина'2004 те бяха 26. Но имахме 25 процентно увеличение на броя на проверките. А за Пекин ще повишим броя на допингпробите с 92 процента, отбеляза Рох. Шефът на олимпийското движение, който взема дейно участие в тридневната конференция, изрази увереността си, че ще има по-ефикасна борба и срещу произвежданите нелегални субстанции.

Марион Джоунс е преминала 160 пъти през допингконтрол без да бъде уличена преди самата тя да си признае, че е употребявала забранени вещества. "Наистина има забранени вещества, които засега не можем да хващаме - като хормоните на растежа, но това ще се промени съвсем скоро, тъй като в тази насока отбелязваме сериозен напредък", заключи Жак Рох.