По време на церемонията по откриването на Игрите президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох благодари на цял Китай за положените усилия и призова спортистите да не използват допинг и измами.

"Дълго време Китай мечтаеше да отвори вратите си и да покани атлети от цял свят в Пекин на Олимпиада. Тази вечер мечтата се сбъдна. Поздравления Пекин! Вие избрахте за мото на тези Игри: "Един свят, една мечта". Това представлявате вие тази вечер. Като един свят ние кървихме заедно с вас за Съчуан. Бяхме трогнати от солидарността, която проявиха китайските жители. Като една мечта, нека тези игри ви дадат вяра, надежда и гордост”, сподели президентът на МОК.

„Спортисти, Игрите бяха създадени за вас от Пиер дьо Кубертен. Тези игри ви принадлежат. Наслаждавайте се. Помнете, че те все пак са нещо повече от спортното ви представяне. Тук се събират 205 национални комитета без значение от религията, която изповядват. Моля, състезавайте се с достойнство, приятелство, уважение”, добави Рох.

„Спортисти, помнете, че вие сте пример за младежта. Кажете НЕ на допинга и измамата, накарайте ни да се гордеем с вашето поведение, сбъдвайки олимпийската мечта и давайки й живот", завърши Жак Рох и благодари на всички в Китай, на гражданите, Организационният комитет за великолепната организация, както и на хилядите доброволци.