Двадесет минути продължи срещата между президента на България Георги Първанов и президентът на МОК Жак Рох.

Белгиецът заедно със Стефка Костадинова, Весела Лечева и Белчо Горанов дойдоха по-рано в президенството и изчакаха държавния глава да ги приеме в точно уговорения час.

Първанов сподели, че страната ни е отстъпила част от позициите си в спорта, но продължава да бъде на ниво.

След това Жак Рох говори пред журналисти и отговори на няколко въпроса. Ето какво каза:

„Получи се прекрасна дискусия за развитието на спорта с президента Първанов. Обсъдихме кандидатурата на България за домакин на зимни младежки олимпийски игри, които имате големи шансове да спечелите. Георги Първанов е голям приятел на спорта. По отношение на допинга искам да кажа, че всички атлети са поставени при равни условия. На всяка Олимпиада задължително проверяваме първите четири във всяка дисциплина плюс още трима на случаен принцип. Така контролираме най-добрите спортисти. Държавата Ви иска повече да вземе младежката Олимпиада, отколкото големия форум. За зимния олимпийски игри се изисква по-сериозна инфраструктура, но с времето имате реален шанс да спечелите.”

На въпрос на Гонг целящ да разчупи сериозната атмосфера по-хубава ли е България от последната му визита досега, според него и според МОК, белгиецът се измъкна с отговор: „Бях за първи път в България може би още преди Вие да бъдете родена. Географията е същата, но ситуацията е коренно различна. България е променена и прекрасна страна.”