Официалното откриване на Европейското първенство по сумо в Лозана бе белязано от българския сумо химн „Пътят на големите”. Преди години по инициатива на изпълнителния директор на родната централа Лили Кънева бе създаден първият по рода си химн за този древен спорт.

Текстът е дело на Кънева, музика Тончо Русев, изпълнение на Деян Неделчев и възпява историята, силата и същността на спорта за гиганти. Поради своята уникалност, именно българският сумо химн бе използван от организаторите в Лозана за официална мелодия при парада на нациите. 17 държави и над 360 състезатели се включват в Евро 2009 в страната на шоколадите. България е представена от 25 сумисти във всички възрастови и теглови категории.

Въпреки че сумото не е част от олимпийското семейство, но кандидатства за приемане, президентът на МОК Жак Рох изпрати своето обръщение към участниците и гостите.

Ето част от него: „За първи път Европейската сумо организация удостои Швейцарската централа да организира състезание от този ранг. Събирайки най-добрите на Стария континент сумисти, Лозана става не само олимпийска столица, но за три дни и столица на сумото”.

Организаторите и шефовете на Европейското сумо си пожелаха това да е началото на официалното приемане на сумото в олимпийското семейство.

Eдин от заместниците на Жак Рох връчи специална награда-изненада за феърплей. Реферите гласуват и призът отиде при унгарката Мерцедес.