Жак Рох вече е „доктор хонорис кауза” на национална спортна академия Васил Левски. Президентът на МОК бе удостоен с титлата от ректора на академията проф. Лъчезар Димитров в препълнената аула „Максима”.

Представители на различни поколения спортисти видяха как белгиецът се удостоява с това знание и изслушаха лекцията му на тема „Образование и спорт”.

Ректорът на НСА се похвали, че догодина Жак Рох е обещал отново да дойде в България, за да чете лекция на тема „Ветроходство или ръгби” и да стане част от академичния състав на висшето учебно заведение.

Всички аплодираха лекцията на Рох, в която основната идея бе „спортувайте”. Ето какво сподели Жак Рох:

„Вече над 60 години българската академична общественост отстоява спортните ценности. Спортът е един ефективен метод за обучение. Спортът е като една класна стая. За съжаление обаче, физическото възпитание в училище е с все по-малко време. Един от важните аспекти за намаляване на спорта е пристрастяване към екрана. Телевизия, видео игри и компютри водят до заседнал начин на живот. Олимпийските шампиони са съвременните герои, които мотивират младите хора. Наш дълг е да защитим ценностите на спорта. Да го запазим от компрометиращите опасности като допинг, корупция и насилие. Трябва да се гордеете с олимпийските медалисти, които са минали през НСА, в това число Стефка Костадинова и Весела Лечева”, каза президентът на МОК.

Жак Рох за пореден път от двудневното си посещение изрази възмущение от това, че България е спечелила 52 златни, 86 сребърни и 80 бронзови медала в историята си, а страната ни е по-малка от 8 милиона.