Столичният общински съвет присъди званието „Почетен гражданин на София“ на олимпийската шампионка по гребане от Монреал 1976 г. Здравка Йорданова. Заедно с Йорданова почетни граждани на столицата станаха известният алпинист Дойчин Боянов и музикантът Васил Георгиев - Васко Кръпката.

В историята на българският спорт името на Здравка Йорданова е записано със златни букви. На Игрите в Монреал през 1976 година, тя става една от първите българки, спечелили олимпийска титла. В кариерата си има десетки отличия от световни и европейски първенства плюс призови места от други престижни регати.

След завършване на състезателната си кариера, Здравка Йорданова продължава да бъде с много активна социална позиция. Тя е сред утвърдените вече спортни журналисти, член на Изпълкома на Българския олимпийски комитет, член на управата на Фондация „Български спорт“ и председател на Българската федерация на спортистите-ветерани. Тя е една от плеядата спортни звезди на България, които подкрепиха кандидатурата и работата на фондация "София-Европейска столица на спорта".

източник: bgolympic.org

Изтъкнатия алпинист Дойчин Боянов е силно социално ангажирана личност. Той е един от малкото българи изкачили най-високия връх на планетата – Еверест, утвърден преподавател в Национална спортна академия. Дойчин неспирно инициира и развива нови позитивни предизвикателства и полезни проекти, със своите ентусиазъм, амбиция и новаторство той е много силен пример за младите българи и за бъдещите поколения.

През последните години Дойчин Боянов извърши апостолска работа по утвърждаването и промотирането на Витоша и на София като богатство и разнообразие от възможности за спорт, отдих, туризъм и активен начин на живот. Наред с това, той бе в основата на проекта с благотворителна цел „Витоша – достъпна за всички“.

Съвместно с инициативата „София – европейска столица на спорта", кампанията подпомогна Природен парк „Витоша“ в набирането на средства за изграждане на алея и спортна 
площадка в местността „Игликина поляна“ за хора с физически увреждания.