Националните отбори на България по шотокан карате, мъже и жени, се подготвят усилено за предстоящото Европейско първенство в Егер, Унгария. Събитието ще се проведе от 4 до 6 април, като в него ще вземат участие рекорден брой български състезатели. 80 наши представители, от деца до мъже и жени, ще защитават авторитета на страната ни в континенталния шампионат.

Националите в момента са на лагер в Банско, където провеждат всекидневни двуразови занимания. Българите, със старши треньор Димитър Тодоранов, наблягат на такктиката и обиграването на технически елементи в схватки един срещу друг.

”Подготовката върви отлично. 35 състезатели са тук. Всички са максимално концентрирани и смея да твърдя добре подготвени за предстоящото първенство. Може би ние сме единствения спорт у нас, който се подготвя по специална програма наречена NLP (невро-лингвистично програмиране). Тази програма е модел за междуличностно общуване и подход, използван в психотерапията за концентрация, мотивация и самоконтрол на спортиста”, сподели Тодоранов.

Националите ще заминат за Унгария през следващата седмица. Те ще пътуват на няколко групи, като освен спортисти и треньори в делегацията ни ще има и лекар, рехабилитатори, както и наши съдии.

„Лагерът е изключително полезен. Искам да благодаря на Министерството на младежта и спорта и на Гранд хотел „Банско” за условията, които ни предоставиха тук. Спортното министерство ни подсигури този лагер както ни обезпечи и голяма част от екипировката за шампионата в Унгария. Аз съм оптимист за нашето представяне там, защото до момента имаме европейски и световни шампиони и съм сигурен, че ще затвърдим, а защо и да не надградим, спечеленото като медали през последните години”, сподели президентът на българската федерация Шотокан Карате До Александър Славков.

На форума в Унгария ще бъде издигната кандидатурата на страната ни за домакин на Европейското първенство през 2015 година, а в началото на следващата седмица ще бъде направена и открита тренировка за медиите.