Министерският съвет прие нова Наредба за антидопинговата дейност, съобщи правителственият пресцентър.

С приемането ѝ подзаконовата нормативна рамка в областта на допинговия контрол, дисциплинарното производство и мерките за предотвратяване и борба срещу употребата на допинг в спорта е приведена в съответствие с последните изменения и допълнения в Закона за физическото възпитание и спорта, Световния антидопингов кодекс 2021 г. /Кодекс 2021/ и международните стандарти към него, които влизат в сила на 1 януари 2021 г., пише в съобщението.

В документа е прецизирана съществуващата уредба на антидопинговите нарушения. С цел защита на лицата, които докладват на властите за неспазване на антидопинговите правила е въведено и ново нарушение.

Направени са редица изменения и по отношение на налаганите санкции в това число при: отказа за даване на проба, фалшифицирането, съучастието, утежняващите обстоятелства, които могат да увеличат периода на лишаване от права, обстоятелствата, които могат да доведат до намаляване на санкцията, санкциите при споразумения за управление на резултати, при многократни нарушения, както и при временното отстраняване.