Организаторите на Обиколката на Франция съобщиха, че са засилили мерките за безопасност в алпийските етапи във връзка с гибелта на швейцарския колоездач Джино Медер.

Медер си отиде от този свят миналия месец, когато падна при спускане в един от етапите в Обиколката на Швейцария. Според първоначалния доклад на разследващите става дума за грешка на състезателя, но това не означава, че подобна не може да бъде допусната и в Тур дьо Франс. По тази причина мерките за безопасност в 14-ия и 17-ия етап, които са с финали на спускане, са затегнати.

И на двете спускания са сложени ограничения за безопасност, положен е нов асфалт, а на завоите ще има звукова сигнализация за помощ на участниците, уточни Адам Хансен, говорител на Асоциацията на колоездачите.

В 14-ия етап, който е на 15 юли, финалът идва след 12-километрово спускане от Кол дьо Жу План към Морзин. В 17-ия етап на 19 юли има шесткилометрово спускане от Кол дьо ла Лоз към Куршевел. 

След смъртта на Медер се заформи дебат дали в състезанията в Алпите трябва да има финали на спускания, при които често се развива скорост от около 100 километра в час. /БТА