Тази година международният шахматен турнир „М-Тел Мастърс” стартира на 12 май при още по-голяма прозрачност за участници и всички, които ще следят с интерес партиите до финала на 23 май. Шестимата гросмайстори ще се състезават в специален стъклен павилион пред Народния театър „Иван Вазов”. За тяхна сигурност и спокойствие играчите отново ще имат специални защитни покрития от официалния застраховател на турнира - ЗАД „Булстрад Живот”. По традиция, и тазгодишното издание на „М-Тел Мастърс” ще се проведе под патронажа на българския президент Георги Първанов.

София е домакин на турнира за пети пореден път. Промени в регламента няма да има - „софийските правила“ остават същите - участниците нямат право да договарят реми помежду си.

Тази година един срещу друг пред шахматните дъски ще застанат Веселин Топалов, Василий Иванчук (Украйна), Юе Ван (Китай), Алексей Широв (Испания), Лениер Домингеш (Куба) и Магнус Карлесн (Норвегия).

Застраховката, която всеки от тях ще получи от ЗАД „Булстрад Живот“ покрива целия период на турнира (12-23 май) и гарантира на състезателите застрахователна защита, давайки равни шансове на всички грос-майстори да покажат на широката публика таланта си.

„Продължаваме да бъдем партньор на международния шахматен турнир „М-Тел Мастърс” и заставаме зад концепцията за стъклен павилион на открито, която идва в подкрепа на идеята за „прозрачност“ на партиите между играчите - тя винаги ще е актуална“ - каза г-жа Светла Несторова, изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на ЗАД „Булстрад Живот“. „Традиционното ни присъствие на турнира е още един от начините да покажем, че застраховките „Живот“ имат място не само там, където са очевидно необходими, защото те са предназначени преди всичко да дават подкрепа за ситуации, които не могат да бъдат планирани. Все пак, въпреки че ние ще бъдем до тях, аз се надявам участниците в турнира, да нямат нужда от нашето съдействие.“