15-то юбилейно издание на Велорали DRAG Черни връх ще се проведе тази събота. Станалото емблематично състезание по планинско колоездене си е заслужило репутацията на едно от най-техничните в дисциплината крос-кънтри маратон и за поредна година привлича най-смелите колоездачи от цяла България.

На старта на Боянското ханче на 29 септември в 9:00 часа се очаква да стартират над 150 състезатели, които ще бъдат изправени пред предизвикателството да изминат разстояние от 38 км с обща денивелация 3300 метра.

Тежкото изкачване на най-високия връх на Витоша и зрелищното спускане през екстремни участъци с естествени препятствия като корени, камъни, кал, гъста трева, рекички и стръмни баири, ще поставят на истинско изпитание волята и физическата форма на участниците.

През годините категорията "Мъже" се е утвърдила като една от най-оспорваните, като най-бързите претенденти успяват да завършат състезанието за по-малко от 3 часа.

Поради засилен интерес, за първи път тази година е предвиден и съкратен вариант на традиционното трасе. Малкият маршрут включва изкачване до хижа Момина скала и спускане през „Копитото“. Неговата дължина е 16 км и дава възможност и на начинаещите любители на планинското колоездене да се включат в предизвикателството.

Новостите в 15-тото издание на велоралито не приключват с това. За първи път тази година ще има и отделно класиране и подиум за най-бързо спускане по трасето, което е добра новина за всички почитатели на дисциплината ендуро.