Години наред си заравяхме главите като щрауси, пренебрегвайки фактите около тъжното оцеляване на децата, лишени от родителски грижи. Тук-там се появяваха сърцераздирателни очерци за зверствата по домовете, за мизерията и пошлия живот, по който поемат голяма част от възпитаниците. Държавата сякаш нехаеше по проблемите или в най-добрия случай отпускаше средства - „от кумова срама”. Години, дълги и жалки години пропилявахме бъдещето на деца без родители…Така беше докато и ние не станахме част от нормалния свят, Европейският съюз ни светна „червено” по проблема и ние се сетихме за тези, които нямат вина за тъжната си съдба.

Какво можем да направим? Освен чисто материалната част на проблема, дали осигурявайки топли домове, храна и дрехи, ще решим проблемите на тези деца? Категорично Не!!! 

Тези, които са родители, знаят добре, че децата се нуждаят от възпитание, от грижи, от неща, които не се купуват с пари. Спортът тук се явява като спасителен пояс за тези, които имат характер, хъс и желание да се интегрират в обществото и дори да направят нещо, което ще ги катапултира дори сред световните постижения. Чрез спорта децата, лишени от родителски грижи могат да се обединят с връстниците си, които живеят в нормални семейства.

Спортът може да ги научи да побеждават, да каляват характера си и дори да оцеляват в тежки моменти. Спортът може да бъде дори избавление от средата, в която съдбата ги е поставила. Ето защо в този ред на мисли трябва да уважаваме и толерираме дейността на единствената у нас - Българска спортна федерация за деца, лишени от родителски грижи. Тази философия сподели и Стефка Костадинова, която е почетен председател и не пропусна нито един турнир, като дори избра да празнува 20-годишнината от своя рекорд в скока на височина сред децата и тийнейджърите, които не са имали щастието да се родят в нормална семейна среда.

Дарик радио прие предизвикателството да бъде медиен партньор на първата по рода си Национална конференция по проблемите на физкултурата и спорта в домовете за деца, лишени от родителска грижа. Домакин на 26-27-ми февруари ще бъде НСА, а ние искрено се надяваме това събиране на отговорни фактори да промени ситуацията и материалната спортна база в домовете за изоставени деца в цяла България.

Дали представителите на общините и хората от домовете ще измислят някакъв удачен вариант, кой ще им подаде ръка-ние зорко ще следим за резултатите, за да не се получи накрая „много шум за нищо”.

Нещо трябва да се промени, всички ние носим отговорност, въпросът е дали заедно ще можем да се обединим в името на тази благородна кауза. Трябва…