„Заради зала „Фестивална” останахме със седем участници на Европейското първенство в зала. Отношението ми граничи с възмущение” оплака се пред Гонг президентът на Българската федерация по лека атлетика Добри Карамаринов. Причина за тези негови думи е, контузията спряла единственият ни участник на финал на Олимпиадата в Пекин Момчил Караилиев от пътуване за Торино и участие в сектора за троен скок.

За Евро`09 в Италия отпътуваха Инна Ефтимова (60 м), Цветелина Кирилова (400 м), Веселин Панков (60 м), Николай Атанасов (скок на дължина), Борис Божинов (скок на дължина), Атанас Русинов (скок на дължина) и Спас Бухалов (овчарски скок).

„За съжаление Момчил Караилиев получи контузия, днес трябваше да се реши дали състоянието му позволява да пътува за Торино. Лекарят на отбора д-р Лозанов обяви, че не бива да се рискува бъдещето му и тази контузия на адуктора не е толкова безобидна. За съжаление без да искам да хвърлям вина върху някой, но зала „Фестивална” тази година бе причина за контузиите и на Иват Лалова и на Момчил Караилиев, и на Георги Иванов, и на Петя Дачева. От следващата година ние въобще не трябва да използваме тази зала, макар че вече не знам къде ще тренираме. Когато един напълно реален шанс за медал от Евро`09 по такъв нелеп начин бива провален в последния момент, наистина отношението ми граничи с възмущение. Просто в България няма база”, каза Карамаринов на път за Торино.

Шефът на лекоатлетическата ни централа допълни: „Имаме своите шансове за може би два финала! Тези седем, които отиват в Торино са компактни атлети, готови за борба. Спас Бухалов е в много добро състояние, показа отличен начин на водене на състезание на Балканските игри в Атина. Инна Ефтимова направи много добър зимен сезон и непрекъснато прогресира в резултатите. Цветелина Кирилова е една от най-опитните ни атлетки. Всеки един от другите може да направи нещо, с което за бъде забелязан. Личните треньори, които пътуват останаха пет, лекар. Самият аз съм с акредитация като член на организационния комитет на първенството на Стария континент, като член на съвета на Европейската федерация”.

Добри Карамаринов обяви, че нови писма от Международната антидопингова агенция до момента не са пристигали в централата: „Нови писма от УАДА на този етап не сме получавали във федерацията, но ако това стане правилникът ще бъде приложен в абсолютната му строгост и безкомпромисност. Не се притесняваме дали ще получим писма от УАДА. Ние не се идентифицираме с нарушителите, а напротив – ние сме хората, които трябва да вземем много сериозни мерки срещу тях”.