Във връзка с провеждането на състезание по планинско бягане днес от 8 часа се организира сборен пункт на участниците в състезанието по планинско бягане "Витоша Рън" при пилоните на НДК, съобщиха организаторите.

Стартът на състезанието ще бъде даден в 9 часа днес при пилоните на НДК по следния маршрут: от пилоните на НДК по пешеходния мост, хотел "Хилтън", през парка зад Сити център и спортен комплекс "Спартак", пресича ул."Бяла черква", преминава по централната алея на Южен парк, пресича ул."Хенрих Ибсен", по ул."Никола Крушкин-Чолака", пресича Околовръстен път, ул."Чемшир" – кв."Драгалевци", навлиза в парк Витоша, по трасето на лифта "Бай Кръстьо", горна лифтова станция "Голи връх", Платото, финал на "Черни връх".

Планинското бягане е сравнително нова дисциплина, но популярността му расте бързо в световен мащаб, както и в България. Заради състезателния му характер придвижването в планински условия става все по-атрактивно събитие. За целта се подбират обикновено туристически маршрути или екопътеки, бяга се в условията на естествен терен с живописни гледки и природни забележителности.

Трасетата често включват и екстремни участъци. Развиват се три варианта на планинското бягане – спринт (с дължина на надпреварата до 5 км), класическа дистанция (между 5 и 18 км) и маратон (над 18 км). Планинският характер на българския ландшафт е сериозна предпоставка за развитието на дисциплината у нас.