В периода 14-17 април 2016 г. ще се проведе Балканиада за незрящи за купата на гр. София по шахмат с участието на шахматисти от Турция, Молдова, Сърбия, Румъния, Македония, България В РАМКИТЕ НА ТУРНИРА ЩЕ БЪДЕ ОПРЕДЕЛЕН БАЛКАНСКИЯТ ШАМПИОН И НАЙ-ДОБРИЯТ НЕЗРЯЩ ШАХМАТИСТ, състезаващ се за столичен клуб. Събитието се осъществява с подкрепата на Столична община. То е част от мероприятията във връзка с обявяването на София за столица на спорта през 2018г. и 95 годишнината на Съюза на слепите в България.

Освен Столична община състезанието подкрепят: Дирекция"Превенция,интеграция,спорт и туризъм" към СО ;Успех"Филтър" ССБ ЕООД; СИБанк; Фирма"Химкомплект"; Фирма "Самел";

Мащабната спортна проява се организира от РСО София към Съюза на слепите в България. Партньор на организаторите е СКИ "Успех" София. За спортно-техническата част на форума, отговаря федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания".

Откриването е на 14 април от 14,00 часа в хотел "Рамада София", зала "Рубин".

Шахматът е един от най-популярните спортове сред незрящите. Това е една от малкото дисциплини, в които имаме успехи на международно ниво. Последният бе извоюването на 3 място от най-добрият ни шахматист – Расим Низам на Световните шахматни игри в Сеул през 2015 г. Низам е и голямата ни надежда за победа в състезанието. Така нареченият брайлов шах се практикува посредством специални дъски, при които белите полета са вдлъбнати. Върху всяко от 64-те квадрата има дупка за поставяне на фигурите. Черните се различават от белите по малки гвоздейчета в горната им част. Часовниците също са специфични – могат да бъдат брайлови или електронни (говорещи).