Нове АД Холдинг започна подготовката на 54-тото издание на най- престижните награди в областта на спорта „Спортист на Годината на България” .

В средата на месец декември най-добрите спортисти, избрани чрез представително допитване до спортните журналисти, ще получат отличията за постиженията си през 2011г. За 27-ма поредна година анкетата на в. „Труд” ще награди най- добрия треньор.

Гласуването за „Спортист на годината на България" 2011, „Отбор на годината на България" 2011 и „Спортист с увреждания на България" 2011 ще стартира на 14.11. На сайта www.sportistnagodinata.bg ще могат да се регистрират само спортни журналисти от работещи медии. Срокът за гласуване ще бъде 20 дни, след които организационният екип на събитието ще започне работа по обработка на резултатите. На официалната пресконференция, която ще се проведе в средата на месец декември , ще бъдат обявени 10-те номинирани спортиста , 5-те номинирани отбора и 5-те номинирани в категорията „спортист с увреждания” . На обновения сайт www.sportistnagodinata.bg може да намерите етапите на провеждане на анкетата.

За пръв път анкетата „Спортист на годината” е организирана през 1942 от в. Спорт. Тогава най-добрият спортист на България е определен между читателите на вестника. През 1948 и 1955 организатор е в. Народен спорт. През 1956 допитването се провежда между слушателите на радио „София“. Тези четири анкети са неофициални.

Първият официален победител е баскетболистката Ваня Войнова, която е определена през 1958. От 1986 до 1989 са организирани отделни класации при мъжете и жените.

Най-много пъти наградата е печелена от Стефка Костадинова – 4 пъти.