Със стилна церемония бе открито Балканското първенство по хокей в зала за юноши и девойки в к.к.“Камчия“. На събитието присъстваха президентът на Европейската федерация по хокей - Марайке Флоурен и генералният секретар на родната федерация - Антонио Антонов. Те поздравиха всички отбори и им пожелаха успех на предстоящите срещи.

Българските национали ще изиграят общо 4 мача днес - девойките откриват турнира срещу Турция, а след това се изправят срещу Сърбия. Юношите също ще играят със сърбите, а другият им двубой днес е срещу тима на Македония.

„Условията са перфектни, нямаме никакви кадрови проблеми, шансовете ни за първото място са сериозни като най-голям конкурент ни е съставът на Турция. Те демонстрират голямо израстване през последните години и очакваме здрави сблъсъци“, заяви Стефан Чавдаров - старши треньор на мъжкото направление на националния отбор.

Първенството ще продължи до неделя, когато ще бъдат определени шампионите. На всички участващи отбори ще бъде дарена спортна екипировка от най-високо качество, предоставена от ХК „Амстердам“- един от най-добрите клубове по хокей на трева в Европа.

Преди да открият състезанието г-жа Флоурен и г-н Антонов се срещнаха с министъра на младежта и спорта Мариана Георгиева, както и с генералния секретар на БОК Белчо Горанов. По време на разговорите бяха дискутирани бъдещите домакинства на страната ни на европейски първенства, подобряването на материалната база, развитието на този спорт у нас и бе отчетена отличната работа, която българската федерация по хокей на трева е свършила в последните години.

Започна Балканското първенство по хокей в зала

“Развитието на  хокея на трева, който е създаден  от двадесет и две години у нас доказва, че с не много средства, но с постоянство и отстояване на позиции нещата могат да вървят  в правилната посока. Ръководството на  родната федерация  развива  всички възрастови групи, а това е показател,  че се работи в правилната посока. България се превръща в център  за този спорт в Източна Европа. Дивидентите са повече от ясни – младите се увличат по този спорт”, сподели министър Георгиева.