Една година преди началото на Олимпийските игри в Пекин, президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох каза, че някои от дисциплините може да бъдат отложени, поради замърсения въздух в Пекин.

„Кратките дисциплини не са проблем, но спортове като колоезденето например, може да бъдат забавяни и дори въобще да не се състоят. Милиони бяха вложени, за да се редуцира замърсяването на въздуха, но малко се постигна в тази насока”, разкри Рох.

Няколко завода бяха затворени, а други изцяло преместени извън града, но нестихващото строене и развитие на бизнеса с коли, прави положението още по-тревожно.

Отлагането на някои от дисциплините не трябва да е вариант, заяви шефът на колоезденето за Олимпиадата, тъй като графикът на дисциплините вече бил изготвен: „Думите на Жак, трябва да ни накарат да работим още по-здраво, за да се справим с проблема.”

Президентът на Австралийския олимпийски комитет заяви, че неговите състезатели ще отидат часове преди началото на игрите, ако замърсяването не намaли преди това.

Различни международни групи за защитата на човешките права, използват случая, за да се обявят срещу политиката на Китай, свързана с производството и разпространението на оръжия за Судан.