Футбол, волейбол и баскетбол играят днес участиниците в Спартакиадата за деца на българи, живеещи в чужбина, която се провежда в Каварна по инициатива на Министерството на физическото възпитание  и спорта и Държавната агенция за българите в чужбина в партньорство с общините Каварна и Банско. 

 

Спартакиадата за деца на българи, живеещи в чужбина е част от Националната кампания „Аз обичам спорта” на Министерството на физическото възпитание и спорта и Българския спортен тотализатор, която се провежда през май в цялата страна.

 

Отборът на Албания е победител в турнира по футбол след оспорван финален мач с нашите сънародници от Молдова, завършил с резултат 2:0. След категоричното 8:0 българските деца от Сърбия победиха връстниците си от Румъния и заеха третото място. Футболните срещи свириха реферът  Цветан Георгиев – експерт в МФВС, и Венцислав Василев – президент на футболен клуб „Калиакра”. Голмайстор на турнира по футбол е Шепан Ходжи от Албания.

 

Във волейболната надпревара начело излезе отборът на Молдова, който победи с 2:0 гейма българските деца от Сърбия по системата два от три. На трето място се класира  Румъния, а четвърти е отборът на Албания.

 

Победителите от турнирите по футбол и волейбол Албания и Молдова ще играят днес демонстративни мачове с отбори на домакина Каварна. Спартакиадата продължава с турнир по баскетбол. Участниците в „Спартакиада – 2010” ще се включат и във Втория международен маратон, организиран в Каварна, който ще се проведе на лицензирано от ИААФ трасе.

 

Официалното награждаване на победителите ще бъде утре, 8 май, от 18,00 ч. на стадиона в Каварна. Наградите ще връчат заместник-министърът на физическото възпитание и спорта доц. Лазар Каменов, Райна Манджукова - председател на Държавната агенция за българите в чужбина, и кметът Цонко Цонев.