"Национална спортна база"ЕАД е продала залата по гимнастика "Черноморски юнак" в центъра на Варна, обяви председателят на родната федерация Никола Проданов.

Той научил за сделката по телефона непосредствено след завръщането на нашата делегация от Холандия, където миналата седмица се състоя Европейското първенство, информира официалният сайт на Пресклуб „България”.

Спортният имот е дарение, сделката е нечестна и непрозрачна и БФ Гимнастика ще сезира прокуратурата и комисията по корупцията към Народното събрание, каза още Проданов. Той протестира и срещу предвиденото намаление на бюджета за гимнастиката с 215 000 лв. за тази година.

От всяко европейско и световно първенство отборът се връща поне с 1 медал, от друга страна официално тази година ДАМС ще разполага със 7 милиона повече отколкото през 2006 г.

На шампионата на Стария континент в Амстердам Йордан Йовчев спечели сребро на халки, а Виктория Карпенко влезе на финал в многобоя. Данчо е доволен от своето изпълнение, въпреки че намалената стартова оценка го е лишила от златния медал.

Световният първенец и олимпийски вицешампион като цяло е разочарован от видяното: "Това беше слабо първенство, с много фаулове и на мен ми беше безинтересно", сподели най-добрият ни гимнастик.

Старши треньорът на националния ни отбор Милко Танкушев също е изненадан от слабото представяне на участниците.

"Очевидно всички хвърлят силите си за Световното първенство през септември и сега не бяха готови да покажат класни съчетания", коментира специалистът.

Нашите гимнастици се стремят да си осигурят 2 квоти при мъжете и 2 при жените за Олимпиадата в Пекин.

Освен Йордан Йовчев и Виктория Карпенко, Ярослав Вовк и Николина Танкушева имат шанс да постигнат това. Тежката контузия на Филип Янев вероятно ще го извади от състава за Световното първенство.