Легендата в световното колоездене Еди Меркс ще даде името си на бъдещата нова многофункционална зала с колодрум в Несебър. Съоръжението ще бъде на стойност 4 милиона евро и проектът му ще бъде завършен до края на годината. Последните две години идеята на Колоездачен клуб Несебър е била в застой заради ръководството на Общината, но сега проектът е излязъл на преден план. Преди година Меркс се застъпи за Несебър пред световно известния холандски архитект Сандер Дума, който направи на преференциални цени идейния проект за построяването на първия покрит колодрум в България - в Пловдив.

„Залата ще се казва „Еди Меркс”. Ще има и колодрум в нея. Самият строеж да съоръжението ще бъде под негово ръководство. Вече освен в съвместната ни работа в направление производство на велосипеди, ще работим и за залата. Имаше много трудности през последните две години в тази насока, защото имахме проблеми със старото Общинско ръководство. Сега залата е от приоритет за нас, защото ще даде много голям тласък в района ни за нашия спорт. Има определени два терена за залата, трябва да се избере един. Досега нямаше реалност за изграждането й, но в последната сесия на Общинския съвет на Несебър, проектът бе описан като приоритетен. До края на годината ще бъде готов проекта. По предварителни данни ще струва 4-4,5 милиона евро. Проблемът бе земята, тя е по-скъпа от строежа” коментира темата управителят на КК Несебър Георги Енчев.

Меркс и КК Несебър ще подпишат нов 5-годишен договор за сътрудничество, закупуването на велосипеди на преференциални цени, оказване на материална и методическа помощ и продължаване на традицията за подготовка на родни колоездачи по три месеца всяко година в Белгия. Барон Меркс пристига в София тази вечер в 23:50 часа. Легендата на световното колоездене отново идва в България по покана на КК Несебър. Спортист номер едно на Белгия за ХХ век е специален гост на тима за петгодишния юбилей на клуба в събота в хотел „Бургас” на Слънчев бряг. Утре Канибала ще бъде приет от Президента Георги Първанов на Дондуков 2, ще открие магазин за велосипеди в София.На 1 март Еди Меркс ще присъства на пролетна резитба на дръвчетата, засадени от него и брат му Мишел през 2005 г, ще се срещне с кмета на Несебър Николай Димитров, ще посети винарната в с. Медово с дегустация на български вина, ще открие изложба „Пет години организирано колоездене в Несебърския край” и ще бъде почетен гост на тържеството на клуба.В неделя бившият колоездач ще присъства на символичен старт на състезателния сезон на отборите на КК „Несебър”, ще се върне в София, където ще бъде на обяд в резиденцията на посланика на Белгия в България Н.П. Филип Беке преди да отпътува за Белгия. Петкратният победител в „Тур дьо Франс” и „Джиро Д'Италия” от три години помага на българското колоездене, като осигурява велосипеди и части от неговата фабрика, на по-ниски цени. На 16 март състезателите на КК Несебър заминават за подготовка в Белгия, оттам ще минат през Холандия и Франция до 10 юни. Завръщат се у нас, като преди Международната колоездачна обиколка през септември, колоездачите ще карат отново в Белгия и Унгария. Най-възрастният състезател в тима е на 25, а най-младия на 19 години. Тимът има стратегия за развитие на колоезденето до 2015 година.