Това е единственото което му идва на ъкъла на човек, след като видя откриването на олимпийските игри в Пекин. Направо да се пускат кепенците – едва ли нещо повече може да ни впечатли! Видяното на един дъх е повече от достатъчно.

То бива, бива, ама пък такова чудо не е било. Въпреки нагласата, която имахме. Разбрахме едно важно нещо, след като векове наред човечеството знаеше, че китайците са изнамерили барута, коприната, компаса, хартията, парите и още куп неща. Сега те се водят откриватели и на…”Откриване на Олимпиада”.

На гърците преди четири години пикът им беше едно повече подходящо за джаз-клуб в Рейкявик, отколкото за подобен форум трудно смилаемо парче на Бьорк. А сега основната певица Сара Брайтман направо си запя на мандарин.

Преди две години, когато за първи път се завърнах от Китай, казвах на близки и познати: „На всекиму желая подобен комунизъм”! И сега това се доказа нагледно, пред няколко милиарда тв-очи. Сигурно представителите на следващите игри в Лондон, са изписали десетки страници в тефтерчетата си, за да опитат да измислят нещо по-грандиозно. А най-хубавото от всичко – разбира се, че всичко това е част от едно спортно събитие. Няма друг повод в съвременната цивилизация, който да фокусира света по подобен позитивен начин, освен спорта. Но китайците направо ни скриха капите…

Всъщност, хрумна ми коя друга евентуална бъдеща столица на Олимпиада, може да надмине и заличи спомена от Пекин 2008. Как коя – Шанхай…