Варненски състезатели по карате киокушин показаха на пресконференция днес в ДКС отличията спечелени на завършилото СП по категории в Токио. Успоредно с него в японската столица се състоя Светвното първенство на ката за жени, както и международен турнир за деца и семинар.

Захари Дамянов от СК „Ичи Геки” Варна стана втори в супер тежка
категория. На финала Захари губи от руснака Михаил Козлов. Преди това печели срещу бразилеца Андерсон да Силва, Макото Акаиши /Яп/.

„Руснакът наложи бързо темпо в края на срещата и като че ли не ми
достигнаха сили. Щастлив съм, но и малко разочарован”, каза Захари. Той за първи път се изправя срещу този състезател, който е шампион на Русия. Гергана Апостолова от Бургас на ката става втора.Тя попада сред 6-те най-добри на първенството след предварителна пресявка. Там обаче местните рефери, както и да звучи дават предимство на японката Ито, която грабва титлата. „Бях подготвена много добре. Физически и психологически също нямах проблем, но останах втора”, твърди Гергана. Същата японка два пъти побеждава българката в страната си, но и два пъти губи от Гергана в САЩ.

При най-малките /12 г/ на турнира в Япония участва варненецът Калоян Иванов. Той за съжаление губи още на старта в кат. + 40 кг. В неговата категория участват близо 80 деца. Шефът на федерацията по киокушин и председател на клуб „Ичи Геки” Емил Костов заяви, че като цяло е доволен от представянето на нашите състезатели. Той уточни, че на 28 ноември в Париж има Европейско първенство, на което Захари Дамянов ще
представя страната ни и ще се бори за злато. В средата на октомври ще се проведе семинар във Варна, а на 14.11 също във Варна ще има състезание по ката за всички възрастови групи.