Независим доклад установи „корупция на най-високо ниво“ в Международната федерация по вдигане на тежести (МФВТ). В него се казва, че бившият президент на международната централа Тамаш Аян, който е на 81 години, е управлявал „култура на страха“.

Разследващият, професорът по право Ричард Макларън, разкрива, че унгарският функционер се е намесвал в антидопинговите дейности и се наблюдава лошо финансово управление, целящо абсолютен контрол“. Аян подаде оставка от поста си през април.

Разследването на МФВТ започна през февруари, след документален филм на германската обществена телевизия ARD, наречен „Тайният допинг - Властелинът на щангите”, който представя предполагаема корупция в спорта.

Сред заключенията са, че:

  • Лично Аян събирал всички глоби за допинг нарушения;
  • Има приблизително 10.5 млн. долара от сметките на МФВТ, които не се били отчетени.
  • 40 положителни допинг теста, включително на двама състезатели, спечелили златни и сребърни медали от световното първенство, са били прикрити.

Макларън, който е от Канада, ръководи и разследването на руския допинг скандал, което доведе до 4-годишно наказание за представители на Русия в международните спортни състезания. Главното действащо лице на новоразкритата схема - Аян - е бил 24 години генерален секретар на световното вдигане на тежести и 20 президент, като се присъединява към организацията през 1976 г.

„Открих организация, която близо половин век е била подчинена на автократичен лидер, който е диктувал чрез различни механизми за контрол всичко, което се случва в рамките на федерацията“, разкрива във видеоконферентно интервю Макларън. „Неговата (на Аян) мания за контрол се е превърнала в култура на страха, която пречи на жизнената и здрава спортна администрация. Открихме системни пороци и корупция в управлението на най-високо ниво в МФВТ.“, допълва Ричард Макларън.

В изявление Световната антидопингова агенция (WADA) заявява, че „приветства работата, която е била извършена“ от проф. Макларън. „След като WADA получи възможността да прегледа тези доказателства, както и целия доклад, агенцията ще разгледа следващите подходящи стъпки, които трябва да предприеме, добавят от антидопинговия орган.