Украинският гражданин Юрий Спаских, обвиняем в опит за  отвличане на Андрий Портнов, заместник-ръководител на  администрацията на сваления украински президент Виктор Янукович, посочи лидера на партия "УДАР" Виталий Кличко за поръчител.  Това предаде ТАСС, позовавайки се на интервю на Спаских пред  руската телевизия НТВ.

"Имам много близки връзки с Кличко, посещавам дома му,  понякога ходим заедно на почивка. Кличко ме попита, мога ли да  извърша за него определена работа за довеждането на Портнов от  Русия. За тази работа той ми предложи 1 милион долара", каза  бившият заместник-началник на милицията за обществена сигурност на Киев Спаских.

По думите му той трябвало да достави Портнов в Киев, предварително да му намери квартира и да го остави там. После в  квартирата трябвало да отидат сътрудници на Службата за  безопасност на Украйна (СБУ) и официално да задържат Портнов. В телевизионния ефир Спаских за пореден път заяви, че  признава вината си и възнамерява да даде показания, но се  опасява за сигурността на своето семейство, срещу което вече са  били отправени заплахи.

Самият Портнов заяви в предаването, че не изпитва омраза  нито към изпълнителя, нито към поръчителя на престъплението. По решение на московски съд Спаских остава в ареста до 2  декември. Той е обвинен в опит за отвличане, за което се  предвижда лишаване от свобода между 5 и 12 години. Виталий Кличко, бивш световен шампион по бокс за  професионалисти в тежка категория, в момента е кмет на Киев./БТА