Организационният комитет на Пекин 2008 има намерение да забрани пушенето в спортните обекти на Олимпиадата, заяви един от ръководителите на Игрите в Китай. Според него пушенето ще е разрешено само на строго определи места.

„Организаторите обсъждат с Министерството на здравеопазванто как да се ограничи този „порок”, както и тютюневия дим по време на състезанията”, заяви Лю Цзинмин.

Опасенията на ръководителите на проекта са, че много от китайците, които пушат, изобщо не обръщат внимание на знаците за забрана на пушенето на определени места. Според тях основната задача на Пекин 2008 ще е да демонстрира възможностите на Китай, както и местната култура и маниер на жителите на страната.

Предлага се още в края на 2007 година в медицинските учреждения в Пекин, които ще обслужват Олимпиадата, изцяло пушенето да се забрани. Ръководителите се надяват това да се случи и в обществения транспорт, в обществените сгради и на местата, в които се събират деца.

Освен с пушенето Организационният комитет на Пекин 2008 се бори и срещу нецивилизованите действия като плюенето и псуването по улиците.