Двукратният шампион в Тур дьо Франс Тадей Погачар сложи край на сезона си по най-добрия начин като спечели последния монумент през годината - Ломбардия.

Класиката на падащите листа, както е позната, предложи трудни 238 километра. В надпреварата се пуснаха и други големи имена като Примож Роглич и Ремко Евенепул.

Белгиецът обаче не бе фактор, след като изостана в заключителните километри. Примож Роглич пък завърши трети след Андреа Баджиоли, който се оказа основното оръжие на Соудал Куик-Степ, а не Евенепул. Това донякъде бе изненада, тъй като в състав бе и Жулиан Алафилип, който също би трябвало да се представи на подобно планинско трасе.

Те обаче завършиха в група на 52 секунди зад победителя Тадей Погачар, който пресече финала сам. Той атакува около 30 километра преди финала на последното сериозно препятствие от към изкачване и след това продължи със солова езда. В последните 15 километра пък той получи крампи и моментите му на трудност бяха уловени от камерите, но дори това не го спря. За кратко с него отпред бе Александър Власов, който обаче не издържа на темпото му и в крайна сметка завърши четвърти.

Тадей Погачар се превръща в една третия колоездач в историята, който печели за три поредни години петия монумент през сезона Ломбардия. Алфредо Бинда е друг такъв случай, а Фаусто Копи го печели четири пъти между 1946 и 1949 година и все още е абсолютен рекордьор.

Сбогом с колоезденето по време на това състезание си каза Тибо Пино. Емблематичният французин обяви края на кариерата си по-рано през сезона, а днес за последен път стартира в групата. Tой постигна именно една от най-големите си победи в Ломбардия през 2018-а година.