Първото у нас иновативното състезание за технологии в спорта - Спортни Хакатони България ще се проведе на 10 и 11 март. Състезанието събира на едно място софтуерни инженери, спортисти, програмисти, дизайнери и всички, за които спортът, спортните технологии и иновации са предизвикателство. Целта е създаване на условия за сътрудничество при разработката на софтуерни и хардуерни проекти за всички видове спорт.

Възможните предложения варират от проектирането на робот-коментатор на спортни състезания до аксесоари, измерващи скоростта на бегач в реално време.

Участниците ще разработват технологични решения по 18 теми разпределени в 6 категории:

  • Спортни технологии, приложения и данни;
  • Спорт, музика и здраве;
  • Спортно образование;
  • Спортни мобилни игри;
  • Спортни Интелигентни (SMART) Облекла;
  • Спорт и медия.

В един екип могат да участват до четирима състезатели, без възрастови ограничения. Регистрацията е отворена до 10 март включително. Повече за правилата за разработване на проекти​, критериите за оценка и наградния фонд, може да прочетете тук.

Екипите ще разполагат с 48 часа на 10 и 11 март, за да изготвят и финализират проектите, които могат да бъдат на концептуално (идейно) ниво, прототип или завършено решение.

В рамките на спортния хакатон ще се проведе и първата Sports Tech конференция, на която ще бъдат представени най-добрите практики и иновации в спорта и технологиите, подпомагащи прогреса на спортистите и управлението.

Домакин на двудневното събитие е Националната Спортна Академия „Васил Левски“.

Спортни Хакатони България се организира от EduTechFlag, със съдействието на комуникационна агенция „Интелдей Солушънс“.

Инициативата се провежда в партньорство с Министерството на младежта и спорта, с подкрепата на Булсатком и повече от двадесет организации партньори.