За първи път в историята планината Витоша бе обиколена за по-малко от 4 часа с велосипед. Уникалният рекорд бе записан срещу името на Александър Алексиев, който финишира за 3.55:44 ч. Освен суперпостижението, представителят на клуб „Велораптър“ защити титлата си от миналата година като подобри с близо четвърт час собствения си рекорд на трасето. Това е трета победа на Александър при трите му участия досега.

При жените триумфира представител на същия велоклуб – Христина Козарева отнесе конкуренцията с близо 26 минути разлика, като остана само на 52 секунди от върховото постижение.

Близо 3000 са общо участниците в тазгодишното издание на Обиколката на Витоша, която отново е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“.

Стартът на колоездачите бе даден на зазоряване - още в 6 ч. в съботната сутрин от Дончо Барбалов, зам.-кмет на София. След това огромната колона велосипедисти се източваше близо 8 минути към бул. „България“ в посока Бояна и после нагоре по пътя към Златните мостове.

При дуатлонистите след първото изпитание - 100 км колоездене - води Тодор Ангелов финиширал с велосипеда за 4.49:32 ч. Тази нощ той и останалите супер смелчаци ще потеглят и с бегачите за нови 100 км. Над 100 ще опитат супер предизвикателството „200 км“ - да обиколят Витоша първо с велосипед и след това пеша.

Общият награден фонд е над 10 000 лв. Това лято на старт в Обиколката на Витоша застават представители на 29 държави, част от тях с цели отбори. Чужденците са 112, сред тях служители на много посолства у нас.