За първи път в историята на българския конен спорт, на 5 май, събота, столицата е домакин на градско състезание Купа „София“ в дисциплината - прескачане на препятствия.

Организаторът на състезанието Стоица Аргилашки от база НИЕСА изтъкна, че за първи път конният спорт не очаква своите зрители в конните бази, а отива сред хората и с идеята да бъде създадена традиция, подобна на столици като Виена, Лондон, Париж, Берлин, Монако. 

Събитието е под егидата на кмета на столицата Йорданка Фандъкова и в рамките на „София – европейска столица на спорта, 2018“.

За участие са записани 40 коня и 31 ездачи.

Най-младият участник е на 9 годинки, а найстаршият по опит и възраст е на 60. 

Ездачите с най-високи постижения в конния спорт в дисциплината - прескачане на препятствия взимат участие в турнира Купа „София.

Това съобщи генералният секретар на Българската федерация по конен спорт (БФКС) Теодор Шейтанов пред журналисти. Шейтанов е и паркур майстор на турнира. Той подчерта, че тревният плац е подготвен перфектно, като приносът е на специалистите от „Паркове и градини“ на Столична община и на зам.-кмета по екологията Йоана Христова. Стартът е в 12 часа с демонстрационно състезание за деца на възраст до 13 години.

Следва изпълнение на упражнения от дисциплината обездка „карусел“, представени от Райко Гануков и Мирела Райкова от клуб „Конкур“.

Националният селекционер на отбора по обездка Веселина Соколова ще коментира за присъстващите какво представляват показаните елементи от висшата езда. 

В 13 часа започва изпитанието за големите коне и ездачи, като в него участие взимат и три деца – Ая Митева, Ивана Ангелова и Милко Кочев, които ще преминат паркур с височина от 120 см. Те се подготвят за участие в Европейския шампионат през тази година. Възрастните ездачи ще скачат паркур с височина  от 140-145 см., което отговаря на нивото за Гран При.

Наградният фонд от 15 хил.лв. ще бъде разпределен между първите 8 ездачи, които ще добият квалификация за втория манш. 

Купата на победителя ще връчи кметът на столицата Йорданка Фандъкова.